utorok 30. júla 2013

A - ako alergie a zlé znášanie potravín (časť 2.)

 predchádzajúci článok


PRIVEĽMI AKTÍVNY HISTAMÍN

Koža a sliznice, čiže výstelka úst, nosa a čriev a niektoré ďalšie telesné orgány, majú schopnosť produkovať látku nazývanú histamín.
Histamín má za úlohu okrem iného podnecovať po jedle tvorbu žalúdočných štiav. Rozširuje vlásočnice, čím zvyšuje prietok krvi.
Keď sa potravinový alergén dostane do tela alebo príde do styku s pokožkou, organizmus uvoľní veľké množstvo histamínu a ďalších látok. Práve táto "histamínová bomba" má na svedomí väčšinu príznakov alergickej reakcie, akými sú pálenie očí a slzenie, kýchanie, vyrážka a hnačka.

V miernych prípadoch sa napríklad po zjedení surového jablka, kôstkového ovocia či paradajky objavuje pálenia jazyka alebo úst. S týmto typom alergie majú skúsenosti osoby, u ktorých v období kvitnutia brezy previsnutej a ďalších včasne kvitnúcich stromov vypukne senná nádcha.

PRÍZNAKY - BEZPROSTREDNÉ alebo ONESKORENÉ


Reakcia na alergény môže nastať vo všetkých častiach tela - v nose, pľúcach, pokožke, dokonca i v mozgu.
Ak sa alergická reakcia objaví krátko po zjedení určitej potraviny, dá sa do značnej miery predpokladať, že skutočne ide o alergiu na toto jedlo.
V niektorých prípadoch dýchacích ťažkostí, "glejového ucha" a chronickej nádchy sa však príznaky môžu objaviť po značnom časovom odstupe, niekedy dokonca niekoľko dní po prijatí alergénu v potrave.
Postihnutý možno konzumuje určité jedlo denne a ani si neuvedomuje, že mu spôsobuje miernu alergiu.
Všetky príznaky alergickej reakcie vymiznú, až keď sa jedlo na 2-3 dni vynechá. Len čo sa inkriminovaná potravina znovu objaví na jedálnom lístku, vracajú sa aj pôvodné ťažkosti.

NADMERNÁ ÚNAVA a MIGRÉNA

Príznakom zlého znášania určitej potraviny môže byť aj otupenosť.
Pocit ospalosti po jedle je prirodzený, pretože telo odpočinkom zabezpečuje dostatočné prekrvenie vnútorných orgánov na úkor svalov, ale pre niektorých ľudí je letargia takmer stály stav.
V mnohých prípadoch ide o precitlivelosť na obilniny, najmä pšenicu.
Pri trávení pšenice sa v mozgu takto postihnutých tvoria látky, vyvolávajúce nadmernú ospalosť.
Vylúčením pšenice zo stravy sa v takýchto prípadoch zlepší celkový zdravotný stav a zvýši sa životná energia.

Osoby trpiace migrénou sa zvyčajne zhodujú na niekoľkých potravinách, ktoré tieto záchvaty vyvolávajú.
Klasickú štvoricu tvoria - syr, čokoláda, citrusové plody a káva.
K ďalším patria - alkohol, červené víno, sherry a portské, mäsové vývary a výťažky v kocke, dusičnany v mäsových výrobkoch a množstvo iných jedál, začínajúcich mliekom končiac strukovinami.

PREČO MLIEKO spôsobuje ŤAŽKOSTI

9 z 10 dospelých na celom svete je postihnutých nedostatkom laktázy, enzýmu, ktorý sa nachádza vo výstelke tenkého čreva a jeho úlohou je rozkladať laktózu, cukor obsiahnutý v mlieku a väčšine mliečnych výrobkov.
V značnom množstve sa tento enzým vyskytuje len u dojčiat a väčšinou sa stráca po odstavení matkou, keď materské mlieko prestáva byť hlavnou zložkou jeho potravy.
Nedostatok enzýmu spôsobuje zlé znášanie laktózy, čo sa často prejavuje hnačkou. No v Európe, kde ľudia pravidelne konzumujú mlieko, syry a ďalšie mliečne výrobky, si 95% obyvateľstva tento enzým zachováva a vďaka tomu nemá nijaké ťažkosti.

REAKCIE u BATOLIAT

Zlé znášanie potravín  sa zvyčajne začína prejavovať v čase, keď deti začínajú prechádzať z materského mlieka na zmiešanú stravu, pretože jeho najčastejšou formou je zlé znášanie kravského mlieka.
Mlieko a vajcia bývajú častou príčinou detských ekzémov (atopického ekzému).
Niektoré deti reagujú takmer okamžite, plačú a nedajú sa utíšiť, prípadne sa u nich prejavujú príznaky koliky, hnačky či ekzému.
U iných detí sa môže reakcia na dané jedlo oneskoriť o niekoľko hodín, niekedy aj o deň.
Dojčené deti niekedy reagujú na nepatrné množstvo látok z potravy, ktorú zjedla matka, tieto prípady sú však vzácne.
Materské mlieko totiž obsahuje bielkoviny s ochranným účinkom a vďaka nim sa dieťa vyrovná aj s jedlom, ktoré by inak mohlo vyvolať alergickú rekciu.

nabudúce - Ako pomáha diéta


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára